Lucyin cestovní deník – 3. záznam

Lucyin cestovní deník

Třetí záznam

 

„Blue Train“ opustil rušné město Abidžan a pokračoval v cestě rozmanitou africkou krajinou. Právě jsem se začala pohodlně usazovat na svém sedadle a vzpomínala na úžasné památky Pobřeží slonoviny, když se opět objevila Abeni, přátelská průvodčí s ohromnými znalostmi.

Když jsem se otočila, abych ji pozdravila, měla ve tváři zaujatý výraz. „Lucy, mám pro tebe překvapení. Za chvíli budeme mít nečekanou zastávku v Konžské republice.”

Moje zvědavost vzplanula, rychle jsem popadla svůj cestovní deník, připravená zapsat si nové zážitky, které mě v Kongu čekají. Bujná krajina za mým oknem se změnila ze savany v hustý tropický les a vlak začal zpomalovat.

Zeptala jsem se Abeni: „Co nás přivádí do Konžské republiky? Je tu něco zvláštního k vidění?“

S vědoucím úsměvem odpověděla: „Tuto zastávku jsme udělali proto, abychom cestujícím umožnili nahlédnout do přírodních krás tohoto národa. Republika Kongo je známá svými nedotčenými deštnými pralesy a bohatou divokou přírodou, což z ní činí ráj pro milovníky přírody.“

Když vlak zastavil, nedočkavě jsem vystoupila, dychtivá prozkoumat zelené okolí. Abeni se ke mně připojila a vedla mě do husté džungle. Vzduch byl naplněn zvuky exotického ptactva a šustěním listí, když jsme se vydali hlouběji do lesa.

Nemuseli jsme jít daleko, než jsme narazili na jeden z nejneuvěřitelnějších pohledů – roztomilé, ale podivně vypadající zvíře. Nikdy předtím jsem nic podobného neviděla!

Abeni mi to vysvětlila: „Konžská republika je jedním z nejlepších míst na světě, kde můžete pozorovat všechny druhy zvířat. Tato oblast je domovem nejrůznějších druhů divoké zvěře a jedním z nich je i hrabáč.“

Nemohla jsem uvěřit svému štěstí, že jsem byla svědkem tak pozoruhodného úkazu přímo v srdci Afriky. Zůstala jsem zticha, protože jsem nechtěla hrabáče rušit, a pečlivě jsem pozorovala jeho čenichání při hledání potravy.

Trochu mi připomínal vačici, ale měl uši podobné králičím a dlouhý čenich podobný prasečímu.

„V jiných jazycích se hrabáčovi říká ‚aardvark‘. Toto slovo je z afrikánštiny a pochází ze staršího afrikánského ‚erdvark‘ a znamená ‚zemní prase‘, protože má ve zvyku hrabat. Hrabáč však není s prasetem úzce příbuzný. Tenhle tady musí být opravdu hladový, protože obvykle jsou to noční tvorové,“ vysvětlila Abeni a usmála se.

Rychle jsem si ho vyfotila telefonem a spěchala za skupinou, která se už vracela k vlaku.

Později, když se vlak rozjel, se před námi objevilo pulzující město Kinshasa. Těšila jsem se, až si toto dynamické město prohlédnu, a Abeni mi slíbila, že mi opět bude dělat průvodkyni.

Když jsme vystoupili a zamířili do centra Kinshasy, Abeni mi řekla:

„Vítejte v Kinshase, která leží na břehu řeky Kongo. Rušná metropole s jedinečnou směsicí kultur a bohatou historií! Věděla jste, že dopravu v tomto městě monitorují roboti?“

Zastavila jsem se v chůzi a otočila se k ní s otazníky v očích: „Roboti… Cože?“

Abeni se zasmála. „Do roku 2015 ve městě fungovalo pět robotů. Do systému těchto robotů byly integrovány semafory, na jejich přední a zadní straně svítilo červené světlo a na pažích zelené. Tito roboti mají dokonce televizní kamery, které zaznamenávají porušování dopravních předpisů.“

„Předpokládám, že jsou imunní vůči úplatkům, co?“ zamumlala jsem.

To Abeni opět rozesmálo: „Přesně tak! Na rozdíl od lidí.“

Abeni se s námi podělila o další fascinující příběhy o historii města, jeho živé umělecké scéně a srdečnosti jeho obyvatel. Jedním z vrcholů naší návštěvy byl výlet na Marché de la Liberté, rušný trh, kde místní řemeslníci vystavovali své výrobky.

Uprostřed živé atmosféry jsme narazili na skupinu místních dětí, které předváděly tradiční tanec. Jejich nakažlivé nadšení a rytmické pohyby přiměly všechny, aby se shromáždili kolem, tleskali a tančili. Byl to okamžik čiré radosti a ani já jsem si nemohla pomoct a musela jsem se přidat k oslavě.

Náš den v Kinshase byl naplněn smíchem, hudbou a vřelostí místních lidí. Když jsme znovu nastupovali do „Blue Train“, cítila jsem hlubokou vděčnost za nečekaná přátelství a dobrodružství, která mi tato cesta přinesla do života.